Start med det store billede

Vi har nok tit en tendens til at gå i detaljer for hurtigt. Hvis man skal holde en stor fest, går man i gang med det sjoveste. For nogle vil det være bordkortene, for andre drinksene i baren. Og det samme kan gælde, når man skal skrive tekster, om det er til en hjemmeside, en artikel eller en hel bog. Man kan hurtigt fortabe sig i detaljer.

Hvilket afsnit skal komme først? Hvor lang skal teksten være? Skal jeg beskrive dén eller dén del af min virksomhed? Men nogen gange er det bedste at tage en tur i en luftballon og se det hele lidt oppefra. Start på det helt overordnede niveau. Få lagt de store linjer ud først.

Og så kan du altid gå i detaljer senere og sidde og nørkle med, om der skal frosne jordbær eller blåbær i drinksene og hvilken farve paraplyerne skal have.

Bare gå i gang

Mit råd, hvis man skal igang med at skrive en tekst, det kan være til en blog, en hjemmeside eller sågar en bog – eller noget så simpel som en mail – er bare at gå i gang.

Det lyder let, men jeg kender mange, der ikke kan sætte et punktum efter en sætning, før de er sikre på, at de har brugt de korrekte ord og at alle kommaer står korrekt. Glem alt om grammatik og kommaregler, bare skriv, så kan du altid rette bagefter.

Jeg så engang et billede af Agatha Christies noter til en af hendes krimier, de var fulde af overstregninger og rettelser i margenerne. Jeg kan også huske flere af mine egne skriftlige eksamener på Handelshøjskolen, og at jeg måtte lave stjerner ved afsnit og henvise til bilag, som jeg lagde til sidst i bunken af papirer, bare fordi jeg havde glemt noget i et afsnit.

I dag er det jo heldigvis meget lettere at slette og tilføje på en computer, end det var, da man skrev på skrivemaskine og måtte rette med slettelak eller måtte skrive i hånden til eksamen. Så det er bare med at gå igang, så kan de fine detaljer altid komme på senere, og du kan altid slette det, du ikke synes lyder godt til sidst.

Så rådet herfra er: skriv, skriv, skriv – tegn de store linjer først og ret og slet så til sidst.